Blog

IR panel

IR paneli precej znižajo stroške ogrevanja. Preberite, kako jih lahko tudi vam.

IR paneli so ugoden in sodoben način ogrevanja

Primerni za novogradnje z majhnimi toplotnimi izgubami ali pa za starogradnje, v katerih ne potrebujete ogrevanih vseh prostorov. IR paneli so estetsko privlačni in ne potrebujejo kotlovnic ali prostorov za shrambo energentov – delujejo namreč na elektriko.

Še posebej so privlačni za uporabo na vikendih in za ogrevanje prostorov, ki jih potrebujemo zgolj občasno.


Prednosti:

  • Brez vzdrževanja
  • Visok izkoristek elektrike
  • Naravna toplota

Slabosti:

  • IR paneli ne ogrevajo sanitarne vode
  • Neekonomična rešitev za veliko število prostorov
  • Manj učinkovito pri objektih s težavo vlage

IR paneli

Infrardeče (IR) ogrevanje je na svetu prisotno že več kot 70 let, vendar povpraševanja po takšnih sistem praktično ni bilo, saj so imela fosilna goriva nizko ceno in so večinoma tovrstni energenti prevladovali. IR ogrevanje je od vseh načinov ogrevanja najbolj podobno naravnemu procesu segrevanja, sevanju sonca, zato je bilo že od nekdaj primerno tudi za zdravstvene namene zaradi blagodejnih učinkov na telo in ugodje.

Kako torej sploh deluje tovrstno ogrevanje? IR paneli delujejo tako, da elektriko pretvorijo v infrardeče žarke in jih v prostor oddajo s sevanjem – vendar ti žarki ne ogrevajo zraka, temveč direktno predmete in osebe, ki se v tistem prostoru zadržujejo. Paneli z obsevanjem povzročijo hitrejši premik molekul na površini predmetov, kar pa se izrazi kot toplota. Tako celotni prostor deluje kot nekakšen nizkotemperaturni radiator.

Nič več problemov z vlago

IR paneli elektriko dodobra izkoristijo, saj jo skoraj v celoti pretvorijo v toploto, ki segreje prostor, zato posledično ni nobenih izgub skozi dimnike ali druge cevi. Prav tako ob zračenju prostorov in pogostem odpiranju oken nastane manj toplotnih izgub, saj se toplota hrani v predmetih in ne v zraku, kot pri tradicionalnih sistemih ogrevanja – torej se energija tudi počasneje izgublja.

Pri delovanju IR paneli ne premikajo večjih količin zraka, tako da ga ne izsušijo in ne premikajo prahu – prav tako pa segrevajo stene in tla, kar pomeni, da se v njih ne nabira vlaga, to pa preprečuje nastanek in širjenje plesni, hkrati pa toploto ohranja v objektu.

Kaj je potrebno vedeti pred namestitvijo?

Preden se odločite za tovrsten sistem ogrevanja, se je potrebno posvetiti s strokovnjakom in opraviti potrebne izračune toplotne energije, ki bo pravšnja za ogrevanje objekta. Pri panelih moramo biti pozorni na njihovo sposobnost oziroma moč in najpomembneje, na njihovo razporeditev v prostoru. IR paneli namreč ne ogrevajo celotnega prostora, temveč le določene dele objekta ali rečeno drugače »cone«, zato v večjih prostorih potrebujemo več panelov. Na takšen način lahko prihranimo tudi nekaj energije, saj lahko v večjem prostoru vklopimo le en panel, če vemo, da bomo večino časa le v nekem kotičku sobe.

IR paneli se razlikujejo tudi po velikosti, obliki in poslikavah – montiramo pa jih na steno ali na strop v določen prostoru, ki ga želimo ogrevati. Pri obliki in velikosti nam pomagajo strokovnjaki, saj morajo najbolj optimalno razporediti panele v prostoru. Kupite pa lahko tudi takšne s poslikavo – namesto da imate na steni bele plošče, lahko kupite takšne, ki izgledajo kot umetniško delo ali slika. Po izbiri se jih lahko prebarva z akrilnimi barvami, nanj pa lahko natisnejo tudi vašo najljubšo fotografijo in s tem poleg praktičnosti še okrasite vaš prostor.

Določite temperaturo za vsak prostor posebej

Panele lahko tako uporabljamo skorajda vsepovsod in so primerni tako za samostojen sistem ogrevanja kot za dodatna ogrevala. So dobra izbira za novogradnje z minimalnimi izgubami toplote, prav tako pa jih lahko namestimo v objekte s slabšo izolacijo. IR paneli so lahko idealni za večje objekte ali velike hiše, kjer ne uporabljamo vseh prostorov in tako ogrevamo le tiste v katerih delamo ali bivamo.

IR paneli so povsem enostavni za uporabo in upravljanje, saj uravnavamo temperaturo vsakega prostora ali panela posebej, idealno pa lahko pri novejših gradnjah panele povežemo v pametno inštalacijo.

Zgradba panelov in njihov učinek na zdravje

Osnovni del panela je plošča iz pocinkane jeklene pločevine, na sprednji in notranji strani pa se pogosto uporablja posebno sestavino, ki zagotavlja maksimalno absorpcijo toplote grelca. Na zunanjem delu je še nanos, ki poveča učinkovitost sevanja toplote.

IR paneli imajo na površini tudi kremenove kristale, kar daje površini panela zrnat izgled. Razlog za to je boljše in učinkovitejše sevanje, saj panel s tem pridobi več kot dvakrat večjo površino za prenos infrardečega sevanja kot v primerjavi z gladko površino enake velikosti. V notranjosti panela so še nekateri drugi materiali, ki povečujejo učinkovitost sevanja in varnost uporabe, ter toplotna izolacija, ki skrbi za to, da toplota ne uhaja skozi zadnjo stran panela.

Ogrevanja z infrardečo energijo je povsem varno in lahko vpliva tudi blagodejno na naše telo – deluje namreč tako kot infrardeča savna. Zmanjša se tudi količina prahu in mikroorganizmov v zraku, saj je kroženja zraka minimalno v primerjavi s klasičnim konvekcijskim ogrevanjem, kot so na primer radiatorji. Poleg tega pa so IR paneli odlična rešitev za prostore, v katerih živijo in delajo ljudje z astmo.

Se jih torej splača uporabljati?

Poleg vseh pozitivnih lastnosti ogrevalnega sistema, pa imajo IR paneli tudi svoje pomanjkljivosti. Če imate na primer v objektu težave z vlago, tovrstni paneli ne bodo učinkoviti – razen če montirate tiste panele z ogromno moči, vendar to z vidika porabe ni najbolj ekonomično. Tudi za ogrevanje sanitarne vode boste potrebovali drug sistem, saj s paneli ni mogoče ogrevati vode.

Tudi če konstantno uporabljate veliko število prostorov v objektu, se pogosto IR paneli pokažejo za neučinkovite, saj se investicija z večanjem bivalne ali delovne površine in številom prostorov linearno povečuje. Če na primer za ogrevanje enega prostora potrebujete 300 evrov za nakup panela, boste za dva prostora potrebovali 600 evrov in tako naprej – enako je tudi s ceno elektrike.

Cena za posamezen IR panel se giblje vse od 100 evrov pa tja do 600 evrov, odvisno od moči, velikosti ter oblike. Primerjavo z ostalimi načini sekundarnega ogrevanja si lahko ogledate na spodnjem grafu.

Strošek investicije

Za še več informacij nam pišite:

Si tudi vi želite znižati stroške ogrevanja? Pišite nam in svetovali vam bomo, kako

Koliko denarja imate na voljo za nakup ogrevalnega sistema (€)?

Željena vrsta ogrevanja

Potrjujem, da sem seznanjen s svojimi pravicami glede obdelave osebnih podatkov, da sem v celoti seznanjen s politiko zasebnosti, v veljavi pri upravljavcu, ki je dostopna na spletni strani www.poceniogrevanje.com/varovanje-zasebnosti in da sem seznanjen s posredovanjem mojih osebnih podatkov pogodbenim partnerjem, kot je to opredeljeno v politiki zasebnosti, v veljavi pri upravljalcu.

IR paneli precej znižajo stroške ogrevanja. Preberite, kako jih lahko tudi vam.
4.7 (93.33%) 9 vote[s]