Blog

Ogrevanje na pelete

Zakaj bi kupovali drago kurilno olje, ko lahko s peleti prihranite do 40 odstotkov denarja?

Zakaj bi kupovali drago kurilno olje, ko lahko s peleti prihranite do 40 odstotkov denarja?

Tako je, prav ste prebrali – peleti postajajo nova alternativa kurilnemu olju, saj so cenejši, bolj ekološki in kljub temu omogočajo veliko mero avtonomnosti. Vse skrbi o vsakodnevnem nalaganju in čiščenju peči na pelete so odveč, saj je s pomočjo tehnologije vzdrževanje sistema postalo popolnoma enostavno.


Prednosti:

  • S pomočjo tehnologije so peči na pelete postale skorajda avtomatizirane
  • Do pet tisoč evrov nepovratnih sredstev iz Eko sklada
  • Brez vsakodnevnega nalaganja in čiščenja

Slabosti:

  • Peči na pelete vseeno potrebujejo redno čiščenje
  • Za večji zalogovnik potrebujete večjo shrambo
  • Predelava obstoječih sistemov ni vedno najučinkovitejša rešitev

Kaj sploh so peleti in zakaj so tako priljubljeni? Tisti, ki si ne želijo večkrat na dan nalagati polena in želijo avtomatično doziranje energenta v kotel, se izmed vseh lesnih biomas ponavadi odločijo za pelete. Poleg tega, da jih zelo enostavno dobimo, je njegovo razmerje med izkoristkom in ceno goriva zelo ugodno.

Peleti so ena izmed oblik lesne biomase, pri kateri suho žagovino lesa s stiskanjem pretvorijo v majhne valjčke, dolge do treh centimetrov. So izredno gosti in imajo zelo nizko vsebnost vlage, kar pomeni, da imajo visoke izkoristke pri izgorevanju v peči na pelete – kar seveda želite pri energentu za ogrevanje vašega doma.

Pozabite na dnevno nalaganje peletov in vsakodnevno čiščenje kotla

Za uporabo peči na pelete sicer niso tako enostavne kot recimo kotli na olje ali plin, vendar so časi, ko je bilo trebi skrbeti vsakodnevno za nalaganje kurjave, že dolgo mimo. S pomočjo tehnologije so kotle namreč posodobili do te mere, da se sami polnijo in celo čistijo. Skrbi o ugašanju ognja so povsem odveč, za velikost hranilnika peletov pa se lahko odločite sami.

Peči na pelete

Lesni pelete ponavadi pakirajo v 15-kilogramske vreče, ki jih lahko dobite skoraj povsod. Nič več naročanja in posebnih shramb za drva, sekance ali kurilno olje. Vreče preprosto kupite, ko jih potrebujete, saj jih lahko najdete v trgovinah z gradbenim materialom, kmetijskih zadrugah ali drugih podobnih trgovinah.

Lahko ogrevamo dom celotno zimsko sezono brez nalaganja peletov?

Seveda. Večji sistemi imajo običajno tedenske zalogovnike, manjši pa tudi le dnevne. Same peči na pelete imajo sicer vgrajene manjše zalogovnike, vendar zadostujejo le za nekaj dni, zato lahko z večjim zunanjim zalogovnikom poskrbimo za stalno doziranje peletov. Pelete lahko tako dovajamo preko pnevmatskih cevi v integriran zalogovnik ali pa to storimo s pomočjo dozirnega polža. Za prvo možnost se odločimo takrat, ko je večji zalogovnik preveč oddaljen za dozirni polž, saj nam cev omogoča večjo fleksibilnost pri napeljavi do peči na pelete.

Če imate torej dovolj prostora v bližini peči na pelete, si lahko omislite tudi letni zalogovnik in s tem pozabite na nalaganje čez celotno zimsko sezono. Tako prihranite z lesom, ki ga je dovolj po celotni Sloveniji, in kljub temu uživate v udobju sistema. Ne pozabite, da energent ni odvisen od svetovnih ponudnikov in si lahko tako zagotovite varčno ogrevanje na dolgi rok.

Zamenjajte sedanjo kurilno napravo in pridobite do 5 tisoč evrov nepovratnih sredstev

Že dolgo časa premišljujete o zamenjavi sistema ogrevanja v vašem domu? Peči na pelete so lahko vaša prava odločitev, saj vam Eko sklad ponuja več tisoč evrov nepovratnih sredstev pri zamenjavi sedanje kurilne naprave za peč na lesno biomaso. Sklad vodi tudi program brezplačnega energetskega sodelovanja, tako da se lahko dodobra seznanite o vašem naslednjem koraku.


Potrebujete pomoč pri izbiri prave peči? Pišite nam in priskrbeli vam bomo najboljše ponudbe:

Potrjujem, da sem seznanjen s svojimi pravicami glede obdelave osebnih podatkov, da sem v celoti seznanjen s politiko zasebnosti, v veljavi pri upravljavcu, ki je dostopna na spletni strani www.poceniogrevanje.com/varovanje-zasebnosti in da sem seznanjen s posredovanjem mojih osebnih podatkov pogodbenim partnerjem, kot je to opredeljeno v politiki zasebnosti, v veljavi pri upravljalcu.


Peči na pelete predstavljajo enega izmed bolj ekonomičnih načinov ogrevanja, saj nam omogočajo uporabo obnovljivih virov energije, energent je cenovno ugoden – najmanj pa je tudi obremenilen za okolje, saj kakovostne peči poskrbijo za dobro izgorevanje, sama lesna biomasa pa je pogovorno CO2 nevtralna. Kolikor ogljikovega dioksida je drevo “prečistilo”, toliko ga je nastalo pri procesu izgorevanja.

Kotel na kurilno olje lahko preprosto predelate tudi v peletno peč

Tako peči na pelete kot kotli na druga fosilna goriva potrebujejo manjši presek dimnih cevi, tako da lahko brez večjih del začnete uporabljati pelete že naslednjo ogrevalno sezono. Za ustrezno predelavo je potrebno zamenjati vrata kotla in dodati peletni gorilnik, vendar sistem izgubi nekaj učinkovitosti in je potrebno več vzdrževanja ter ročnega čiščenja.

Veliko preprosteje je dodajanje peletnega gorilniga na kotle na trdo gorivo, saj imajo veliko kurišče in prostor za zbiranje pepela, ki ga oljni kotli nimajo. Če poleg peči na pelete premišljujete še o toplotni črpalki, je dobro vedeti, da je začetna investicija pri peletih veliko manjša, prihranki pa primerljivi.

peč na pelete

Dopolnilno ogrevanje za hude čase še nikoli ni izgledalo tako estetsko

Poleg velikih kotlov v kletnih prostorih si lahko omislite tudi manjše peči na pelete v vaši dnevni sobi, kjer poleg ogrevanja služijo tudi kot okras in vas tako ob mrzlih zimskih dnevih s prasketanjem ogrejejo s toplino ognja. Kamini znova postajajo priljubljeni, saj predstavljajo odlično dopolnilno ogrevanje za prehodna obdobja in omogočajo toplino tudi ob izpadih elektrike ali drugih nepričakovanih dogodkih.

Kamini na pelete so prav tako opremljeni z manjšim zalogovnikom za pelete in tehnologijo, s katero lahko deluje povsem samodejno. Namesto klasičnega kamina se lahko odločite tudi za toplovodno izvedbo kamina, ki lahko toploto preko cevnega sistema prenese v centralno ogrevanje vašega doma in tako poskrbi tudi za ogrevanje drugih prostorov.

Zakaj bi kupovali drago kurilno olje, ko lahko s peleti prihranite do 40 odstotkov denarja?
5 (100%) 3 vote[s]