Blog

toplotna črpalka

Prepolovite dosedanje stroške ogrevanja s toplotno črpalko voda-voda

Prepolovite dosedanje stroške ogrevanja s toplotno črpalko voda-voda

Zakaj bi plačevali drage energente,

ko lahko ogrevate hišo le s pomočjo vode?Toplotna črpalka voda-voda vam omogoča prav to. Tako boste plačevali le nekaj elektrike za delovanje sistema, medtem ko bi pri drugih ogrevalnih sistemih plačevali vsaj dvakrat toliko le za energent.

Tovrstno ogrevanje je tako imenovan geotermalni sistem, saj ne ustvarja toplote, temveč jo zbira in razpošilja naokoli. Ker pa temperature površinskih voda zelo nihajo, je za delovanje sistema ključnega pomena podtalna voda ozirom podtalnica. Temperatura vode namreč niha med okoli 5 in 15 stopinj Celzija in je tako idealna za ogrevanje.

Toplotna črpalka

Podtalnica je idealen energent za toplotno črpalko

Zaradi zelo majhne občutljivosti na zunanje temperature lahko pozabite na dopolnilne sisteme ogrevanja in si tako zagotovite vso toploto le z enim sistemom. Primeren je tako za radiatorje in talno ogrevanje kot tudi za sanitarno vodo. Glede izvora toplote je podtalnica, ki jo koristi toplotna črpalka voda-voda, najučinkovitejša.

Preden se lotite gradnje sistema, bo potrebno pridobiti dovoljenje in izvesti potrebna gradbena in zemeljska dela. Vendar naj vas to ne prestraši – pomislite na prihranke, ki vam jih lahko prinese toplotna črpalka. Če se vaše zemljišče ne nahaja na območju zaščitenih vodnih con, boste lahko brez večjih težav pridobili dovoljenje. Za gradbena dela pa le najemite strokovnjaka, saj se lahko pri neizkušenem delu kaj hitro naredi več škode kot koristi.

Kaj vse potrebujemo za postavitev sistema?

Toplotna črpalka potrebuje za izkoriščanje toplote sesalno in panorno vrtino. Iz prve zajemamo vodo, medtem ko v drugo vrtino vračamo nekoliko ohlajeno vodo – ponavadi za okoli 5 stopinj Celzija. Poleg potopne črpalke v vrtini potrebujete le še uparjalnik, ki ga namestite v hišo, in vaš sistem je postavljen.

uparjalnik

Delovanje sistema je izjemno tiho in popolnoma avtomatizirano, tako da lahko pozabite na vse skrbi glede vzdrževanja in vključevanja sistema, saj toplotna črpalka stori vse namesto vas. Pri uporabi vode le-te ne onesnažujemo in smo tako tudi prijazni do okolja.

Pozimi se ogrevajte, poleti pa tudi ohlajajte

Poleg odličnega izvora toplote je podtalnica tudi izvrsten izvor hladu. Gotovo niste vedeli, da lahko vaša toplotna črpalka z manjšo dogradnjo tudi hladi prostore? To lahko naredimo s pomočjo ventilacijskih konvektorjev ali panelnih hladilnih stropov in na takšen način skorajda brezplačno ohlajamo vroče poletne mesece.

Postavitev sistema, ki vam omogoča ogrevanje doma s podtalnico, ni najcenejša med vsemi sistemi ogrevanja, vendar ima na dolgi rok manjši vpliv na vašo denarnico. Preverite možnosti pri naših ponudnikih in ne pozabite – če je toplotna črpalka vaša prva izbira, vam pri nakupu z nepovratnimi subvencijami pomaga tudi Eko sklad.

 

Si tudi vi želite znižati stroške ogrevanja? Pišite nam in svetovali vam bomo, kako:

Koliko denarja imate na voljo za nakup ogrevalnega sistema (€)?

Željena vrsta ogrevanja

Potrjujem, da sem seznanjen s svojimi pravicami glede obdelave osebnih podatkov, da sem v celoti seznanjen s politiko zasebnosti, v veljavi pri upravljavcu, ki je dostopna na spletni strani www.poceniogrevanje.com/varovanje-zasebnosti in da sem seznanjen s posredovanjem mojih osebnih podatkov pogodbenim partnerjem, kot je to opredeljeno v politiki zasebnosti, v veljavi pri upravljalcu.

Prepolovite dosedanje stroške ogrevanja s toplotno črpalko voda-voda
5 (100%) 3 vote[s]