Blog

Prostostoječi kamin na drva

Prostostoječi kamin na drva se vrača v slovenske domove

Le komu misli v teh zimskih dneh vsake toliko ne uidejo k želji po svojem kaminu? Opazovanje zasnežene okolice iz toplega objema nežnih plamenov in sproščujoč zvok prasketanja gorečih polen je pač nekaj, kar v vsakem od nas vzbudi prijetne in umirjene občutke. Naj bo kamin kotiček, kjer si pogrejete premraženo telo, ali pa kotiček, kjer se zleknete v najljubši naslonjač in vzamete v roke knjigo, vedno je to poseben prostor v vašem domu, ki vas napolni s toplimi občutki. Preživljanje časa pred kaminom je lahko odličen način za sprostitev in počitek po dolgem dnevu. Pogled in zvok plamenov sta lahko očarljiva, pomagata umiriti um in zmanjšati napetost.

Pravzaprav starodavne prakse meditacije pogosto vključujejo gledanje v premikajočo se svetlobo, zlasti svetlobo ognja. Poleg vsega naštetega pa nikakor ne smemo zanemariti dejstva, da ogenj, in s tem kamin, prostoru prinaša estetsko noto, kar je tudi eden izmed razlogov, da se vse več ljudi odloči, da v svoj dom namestijo kamin.

Izbira pravega kamina za vaš dom

Odločitev za nakup kamina (pa naj bo to prostostoječi kamin na drva ali pa moderni kamin na drva) je pomembna, saj predstavlja investicijo, ki od nas zahteva velik vložek. Kljub temu se marsikdo odloči, da bo v svoj dom postavil kamin ali kot glavni ali pa kot pomožni toplotni vir. Kamin je, ob predpostavki, da imamo primeren prostor, ustrezen dimnik za kamin, dovod zunanjega zraka in primerno kurjavo, velik vir toplote.

Trg ponuja vgradne in prostostoječe kamine oz. kaminske peči. Če vas navdušuje pogled na prasketajoči  ogenj in si želite izjemno toploto, ki jo ustvarijo drva, vam priporočamo, da izberete vgradni kamin na drva.

Dodatne prednosti kaminov na drva

Kamini na drva so dokaj enostavni za vzdrževanje in zelo učinkoviti, če imate pravo vrsto lesa. Kamini na drva so zelo stroškovno učinkovit način ogrevanja vašega doma, vendar, preden se odločite za les, si vzemite nekaj časa, da razumete, kako deluje grelnik na drva, da boste izbrali pravo enoto za svoj prostor in življenjski slog. Z elegantnimi novimi oblikami so kamini na drva v zadnjih nekaj letih zelo napredovali. Za razliko od čisto dekorativnih plinskih kaminov iz preteklosti lahko številni današnji kamini oddajajo veliko toplote. Pravzaprav so nekatere enote tako zmogljive, da so opremljene z dodatnimi kompleti kanalov za ogrevanje dodatnih prostorov.

Ko že govorimo o pravi izbiri kamina, ne moremo mimo dejstva, da nas je moderni kamin na drva popolnoma navdušil in vsekakor priporočamo, da jih uvrstite v svoj ožji izbor.

Ko boste izbirali kamin za svoj dom, se boste znašli tudi pred vprašanjem, če izberete vgradni moderni kamin na drva ali prostostoječi kamin na drva. Vsak od njih ima svoje prednosti in slabosti. Vgradni kamini imajo vsekakor to prednost, da imate prosto izbiro kaminskega vložka in da lahko oblogo kamina popolnoma prilagodite svojim željam, a na drugi strani lahko z izbiro prostostoječega kamina na drva sami določimo barvo, model, velikost in dizajn.

Prostostoječi kamin na drva pričara posebno toplino.

Izbire vrste goriva

Pri izbiri kamina nikakor ne smemo pozabiti omeniti, da je zelo pomembno tudi, da vemo, kakšen bo glavni namen našega kamina. Ali bomo uporabljali kamin kot dodatek k centralnemu ogrevanju, zgolj kot dekoracijo, ki nima posebne vloge pri ogrevanju ali pa kot glavno ogrevanje našega doma.

Kamin je lahko zelo dober dodatek k centralnemu ogrevanju, saj nam lahko zelo dobro služi v obdobjih, ko nam še ni potrebno vklopiti centralnega ogrevanje, si pa vseeno želimo malo toplote ob določenih delih dneva. Prav tako pride kamin zelo prav, ko se znajdemo sredi izpada elektrike. Največja prednost kamina pa je seveda njegova toplina in dajanje občutka domačnosti. Ob kaminu se pozabijo napori dneva, družina pa se lahko prijetno druži ob ognju.

Na voljo so vam različne vrste kaminov in kaminskih peči:

Mi predlagamo, da si pred odločitvijo, kateri kamin boste izbrali, podrobneje ogledate ponudbo naslednjih:

  • Toplozračni vgradni kamin na drva, ki deluje tako, da segreva hladen zrak, ki se segreje v komori, kamor pripotuje skozi režo. Vaš prostor nato ogreje skozi zgornji kaminski zračnik. Ker hitro ogrejejo prostor, so zelo priljubljeni.
  • Toplovodni vgradni kamini na drva v zalogovniku segreje vodo, ta pa skozi cevi centralnega ogrevanja ogreva prostore. Prednost tovrstnih kaminov je definitivno ta, da lahko nanje priklopimo sistem talnega ogrevanja in bojlerje.
  • Kaminske peči na pelete so praktična rešitev za vse tiste, ki so veliko zdoma, saj imajo možnost, da predhodno nastavimo temperaturo in moč ogrevanja, ali na ekranu ali pa preko daljinca. Nudijo več urno nemoteno ogrevanje, za kar poskrbi zalogovnik, ki sprejme različne zaloge peletov.
  • Kaminske peči na drva ogrevajo prostor skozi steklena vrata.
  • Toplovodne kaminske peči na pelete konkretno zmanjšajo naše stroške ogrevanja, zaradi direktnega priklopa na sistem centralnega ogrevanja pa si lahko z njimi ogrejemo vse prostore. Izbirate lahko med pečmi, ki ogrevajo radiatorje ali pa med pečmi, ki poleg tega ogrejejo tudi sanitarno vodo.
  • Toplovodne kaminske peči na drva so podobne tistim na pelete, razlika je le v tem, da te uporabljajo drva za gorivo. Njihov namen je radiatorsko in talno ogrevanje oziroma centralno ogrevanje.

Prostostoječi kamin na drva

V kolikor vas vgradnja kamina ne zanima, je prostostoječi kamin na drva odlična rešitev in ima kar nekaj prednosti. Prostostoječi kamin na drva je uporaben in privlačen, daje toplino in vzdušje domu. Kot že ime pove, so prostostoječi kamini na drva enostavni za montažo. Vse, kar potrebujete, je ravna površina, na katero postavite kamin in pripravljeni ste! Zaradi tega so kot nalašč za domove, ki nimajo obstoječega kamina, ali tiste, ki želijo dodati dodaten kamin, ne da bi imeli preveč dela z namestitvijo. Upoštevajte, da mora določene vrste takšnih kaminov namestiti usposobljen strokovnjak, vendar pa je namestitev veliko cenejša in enostavnejša v primerjavi s tradicionalnim kaminom. Prostostoječi kamini so cenovno precej ugodnejši od tradicionalnih kaminov, zaradi česar so odlična možnost za čim manjšo luknjo v naše proračunu. Na voljo je veliko vrst prostostoječih kaminov na drva v različnih cenovnih razredih, možnosti financiranja pa so zelo dostopne. Nas so na primer popolnoma prevzeli moderni kamini na drva podjetja Kamini Klemenc in vsekakor priporočamo, da si ogledate njihovo ponudbo.

Vgradni kamin na drva

Vgradni kamin na drva je odlična izbira za novogradnje ali prenovljene domove, saj jih je treba vgraditi v uokvirjen prostor, ki zahteva nekaj načrtovanja. Na voljo so v različnih slogih, od klasičnih kaminov do modernih kaminov na drva, ki ustrezajo vašim potrebam in željam. Je pa res, da je za vgradne kamine potreben tudi dimnik. Več o dimnikih si lahko preberete v nadaljevanju članka.

Če želite prenoviti ali osvežiti obstoječi kamin, je kaminski vložek na drva ravno to, kar potrebujete. Enostavno se vstavijo v obstoječ prostor in z novo dimniško cevjo ustvarijo učinkovitejši sistem kamina na drva. Mnogi so opremljeni tudi z vgrajenim sistemom puhala za povečanje kroženja zraka in razpršitev toplote v prostor. Pomembno je, da natančno preučite specifikacije proizvajalca, da zagotovite, da je vaš prostor primeren za enoto, ki jo želite. Še bolje pa je, da v začetni fazi načrtovanja vključite v svoje odločitve pomoč strokovnjakov, ki vam bodo znali točno svetovati, kak kamin in tudi dimnik za kamin je za vaš dom najprimernejši in najbolj optimalen.

Izbira dimnika za kamin

Izbira primernega dimnika zagotovo zahteva nekaj več znanja in izkušenj, zato je zelo pomembno, da si za izbiro dimnika vzamete malce več časa, da ugotovite, katera oblika dimnika je za vas najprimernejša, še bolje pa je, če to prepustite strokovnjakom. Danes sicer prevladuje izbira dimnika iz nerjaveče pločevine, ki je alternativa klasičnemu zidanemu dimniku, katerega izbira je prednjačila v preteklosti. Vsekakor je izbira pravilnega dimnika izredno pomembna, zato vam toplo priporočamo, da to delo prepustite nekomu, ki ponuja celovite dimniške rešitve.

Izbira se lahko med lahkimi in toplotno zelo dobro izoliranimi tri slojnimi montažnimi dimniki, ki jih sestavljata notranja in zunanja tuljava iz nerjaveče pločevine. Postavijo se lahko na notranjo ali zunanjo stran, saj dodatni temelji niso potrebni. Montirajo se zelo enostavno, ni potrebe po dodatnih gradbenih delih, dodatna zaščita ni potrebna, zagotovljena pa je najvišja varnost in udobje.

Ko že govorimo o dimnikih, ne smemo zanemariti dovoda zunanjega zraka za kamin, ki je ravno tako zelo pomemben faktor za dobro delovanje kamina. Dovod zunanjega zraka za kamin poteka skozi rešetko na fasadi, ki mora biti dovolj velika, da je dovod svežega zraka zadosten.

Dovod zunanjega zraka za kamin se uporablja za povečanje dovoda zraka v kamin. Kamini, zlasti kamini na drva, lahko porabijo veliko količino kisika v kratkem času, običajni zračniki, ki so tradicionalno nameščeni, pa vedno ne zadostujejo za dobavo potrebnega kisika. Ko v kaminu zmanjka zraka, se začne ustvarjati podtlak in običajno dim na koncu uide nazaj v hišo. Dovod zunanjega zraka za kamin rešuje ta problem, saj daje kaminu še en vir svežega zraka.

Dimnik za kamin mora ustrezati standardom.

Naši majhni nasveti …

Ko imamo končno svoj kamin postavljen in pripravljen za uporabo, je zelo pomembno tudi, da poskrbimo, da nam bo prostor, kjer se nahaja kamin, priljubljen.

Svetujemo, da uredite okolje okoli kamina, ki je neustavljivo prijetno. To lahko vključuje namestitev udobnega naslanjača, viseče gugalnice ali vreče blizu ognja. Kosmata preproga pred ognjiščem se morda zdi klišejska, vendar je lahko zelo polepša videz pred kaminom. Dodatno privlačnost in svežino v prostoru lahko ustvarite s svežim vonjem citrusov, tako, da limonino ali pomarančno lupino vržete v ogenj. Blizu ognjišča shranite družinske najljubše družabne igre.

In najpomembneje, sprostite se in uživajte v toplini ognja.

Prostostoječi kamin na drva se vrača v slovenske domove
5 (100%) 2 vote[s]