Blog

peči na drva

Izkoristite drevesa in s pravo pečjo zmanjšajte porabo drv do 50 odstotkov

Peči na drva

Izkoristite gozdove v vaši bližini. Govorimo o eni najstarejših in posledično dobro preverjenih načinov ogrevanje.

Peči na drva so še vedno zelo aktualna v gozdnih predelih, kjer je z izjemo samega dela vir kot tak skorajda zastonj.


Prednosti:

  • Novejše peči na drva potrebujejo zelo malo vzdrževanja
  • Poceni energent
  • Okolju in zdravju prijazen način ogrevanja

Slabosti:

  • Večji časovni vložek pri nabiranju energenta
  • Čiščenje in urejanje peči
  • Velik prostor za shrambo drv

S pomočjo peči na drva lahko združite tako tradicionalno vrsto ogrevanja kot peč s sodobno tehnologijo, ki zagotavlja visok izkoristek in posledično ugodno ogrevanje vašega doma. Če imate v bližini veliko gozda, lahko tako izkoristite brezplačen energent, katerega ceno ne spreminja država in ni odvisna od ponudnikov iz tujine.

Naša država je bogata z gozdovi in lesom, drva pa so obnovljiv vir energije in pogovorno CO2 nevtralna, saj naj bi se količina CO2, ki ga drevesa skladiščijo v svoji rasti, izpustila ob kurjenju energenta. Peči na drva so bila tako večkrat poslana na rob zaradi cenovno ugodnega kurilnega olja ali plina, vendar s stalnim tehnološkim napredkom in povečanjem udobnega kurjena postaja znova aktualna.

Kljub cenovni ugodnosti se moramo zavedati še prostora za postavitev tovrstne peči in shranjevanje energenta, ki ga bomo potrebovali. Za peči na drva vedno uporabljajte navaden suh naravni les, ki ne sme biti barvan. Suhost lesa za peč na drva zagotovimo s pravilnim sušenjem, ki pa traja vsaj leto in pol do dve leti. Hraniti ga moramo pokritega in zaščitenega pred zunanjimi vplivi, pred samim nalaganjem v peč pa mora biti les vsaj 24 ur skladiščen na toplem.

Peči na drva

Katero peč izbrati?

Poznamo več različnih vrst peči, ki so primerne za kurjenje drv. Klasične peči na drva so ponavadi izdelana iz pločevine ali litega železa in delujejo s pomočjo zgornjega izgorevanja. To pomeni, da deluje s atmosferskim vlekom dimnika, ki se ga regulira in vzdržuje tudi z regulatorjem vleka. Takšne peči so povsem osnovne in ne zagotavljajo najboljšega izkoristka.

Nekoliko bolj napredne so klasične peči na drva z ventilatorjem, pri kateri se izgorevanje krmili z ventilatorjem, ki dovaja zrak pod energent in v izgorevalno komoro v peči. S pomočjo regulacije lahko krmilimo dovajanje zraka s posebnimi logaritmi in tako dosegamo še boljše delovanje in večji izkoristek.

S pravo pečjo lahko zmanjšate porabo drv do 50 odstotkov

Za največji izkoristek je potrebno poseči po peči na uplinjanje polen, saj ima tovrstna naprava izkoristke, ki dosegajo vrednosti preko 90 odstotkov. S pomočjo reguliranja dovajanja zraka z ventilatorji v spodnjo in zgornjo komoro naprava uravnava določeno raven kisika v dimnih plinih in tako doseže najboljšo raven izgorevanja.

Medtem ko pri klasični peči poteka izgorevanje z naravnim vlekom skozi dimnik, pri peči na uplinjanje polen sodeluje ventilator, ki je nameščen na zadnji strani peči. V zalogovniku ustvari nadtlak, plini pa preidejo skozi odprtino pod kurišče v spodnjo zgorevalno komoro. S pomočjo ventilatorja peči na drva tudi hitreje dosežejo delovno temperaturo in ohranjajo ogenj – možnost, da ugasne je povsem minimalna, skorajda nemogoča.

Za popolno zgorevanje plinov pri visokih temperaturah pa poskrbi še dovajanje sekundarnega zraka, ki poteka skozi zgornja vratca peči, ki poleg funkcije zgorevanje tudi preprečuje uhajanje dima, ko so vratca zaprta. Pri tovrstni peči na drva moramo v sistem vgraditi tudi zalogovnik, kjer skladiščimo presežek energije.Peči na drva

Pravilno dimenzioniranje peči vam lahko prihrani veliko denarja

Pred nakupom peči na drva se je potrebno pogovoriti s strokovnjakom, ki bo glede na vašo nepremičnino in želje svetoval ustrezno peč. Pri uporabljanju peči moramo prav tako paziti na ustrezno zlaganje lesa v samo peč, saj pri nepravilnem izgorevanju nastajajo snovi, ki se nanašajo na stene peči. S tem zmanjšujejo toplotno prehodnost in zmanjšajo naš izkoristek.

Po koncu sezone je treba peč popolnoma očistiti in posesati notranjost, lahko pa čiščenje peči na drva prepustite tudi dimnikarju. To opravimo enkrat letno, dimnike pa je potrebno pregledati tudi pred sezono, da se izognemo morebitnim zamašitvam.

Z lokalno pečjo vas ne more nič več presenetiti

Ste si od vedno želeli popiti čaj ob ognju v dnevni sobi? Lokalne peči na drva so preprost sistem ogrevanja v prehodnih obdobjih, ko še ni potrebe po ogrevanju celotnega objekta, z uporabo poceni kuriva in gospodarnega ogrevanja pa lahko včasih tudi nadomestijo nezanesljive preskrbe s tržno občutljivimi energenti, kot so na primer zemeljski plin, elektrika ali kurilno olje.

Peči na drva za delovanje ponavadi ne potrebujete električne energije, zato vas lahko rešijo ob morebitni okvari centralnega sistema ogrevanja, prav tako pa je lahko odličen dopolnilni sistem ogrevanja. V zakup pa moramo vzeti dejstvo, da bomo z lokalno pečjo lahko ogrevali le en prostor. Potrebujemo tudi prostor za shranjevanje drv in čas za vzdrževanje – vsakodnevno kurjenje, odstranjevanje pepela in pogostejše čiščenje dimnika. Kamini vsekakor ne nadomeščajo centralnega ogrevanja, vendar lahko poleg praktičnosti tudi polepšajo vaš prostor. Pri odprtih kaminih je izkoristek okoli 30- do 50-odstoten, odvisno od kamina, pri zaprtih pa lahko dosežemo tudi čez 50 odstotkov.

Kamin ostaja odličen dopolnilni sistem ogrevanja, ki je vedno bolj aktualen

V prehodnem obdobju, ko hiša še ne zahteva celodnevnega ogrevanja, je občasno kurjenje v kotlu za centralno ogrevanje energijsko neučinkovito. Tako lahko proti večeru, ko se ohladi, zakurimo v peči in ustvarimo želeno temperaturo. Starejši sistemi centralnega ogrevanja so namreč dimenzionirani na ekstremne pogoje, ki vladajo samo nekaj dni v sezoni – torej večji del ogrevalne sezone obratujejo z manjšo toplotno močjo in slabšim izkoristkom.


Za še več informacij nam pišite:

Si tudi vi želite znižati stroške ogrevanja? Pišite nam in svetovali vam bomo, kako

Koliko denarja imate na voljo za nakup ogrevalnega sistema (€)?

Željena vrsta ogrevanja

Potrjujem, da sem seznanjen s svojimi pravicami glede obdelave osebnih podatkov, da sem v celoti seznanjen s politiko zasebnosti, v veljavi pri upravljavcu, ki je dostopna na spletni strani www.poceniogrevanje.com/varovanje-zasebnosti in da sem seznanjen s posredovanjem mojih osebnih podatkov pogodbenim partnerjem, kot je to opredeljeno v politiki zasebnosti, v veljavi pri upravljalcu.

Izkoristite drevesa in s pravo pečjo zmanjšajte porabo drv do 50 odstotkov
5 (100%) 6 vote[s]