Blog

Ogrevanje na pelete

Peč na pelete vam bo privarčevala do 40% pri ogrevanju. Preverite, kako

Peči na pelete za 40-odstotni prihranek

Prihranite pri ogrevanju z lesom. Imamo ga veliko v domačih gozdovih.

Energent pa ni odvisen od svetovnih kriz, tako kot plin ali kurilno olje. Peči na pelete so s pomočjo nepovratnih sredstev iz Eko sklada cenejše in omogočajo velik prihranek pri ogrevanju.

V primeru prehoda na ogrevanje na pelete znašajo letno prihranki vse tja do 40%. Peč na pelete vam torej lahko prihrani kar nekaj evrov iz domačega proračuna

 

peč na pelete

*     pri kurilnem olju, premogu ali zemeljskem plinu
**   primerna samo za energetsko sanirane objekte
*** zaradi nizke investicije ena najboljših izbir, če imamo dostop do mestnega plinovoda
°     edina smiselna opcija uporabe lesne biomase (drva in sekanci primerni samo za večje kmetije in hale, kjer je na voljo dovolj vira za ogrevanje)

Prednosti:

  • Velik prihranek napram kurilnemu olju
  • Možnost pridobitve nepovratnih sredstev (Eko sklad)
  • Peči na pelete imajo možnost samodejnega delovanja sistema

Slabosti:

  • Potrebno je polnjenje zalogovnika – pogostost odvisna od velikosti
  • Redno čiščenje pepela in dimnika
  • Za večji zalogovnik potrebujete več prostora

Peleti so drobno lesno gorivo iz zmletega, zdrobljenega in osušenega lesa, stisnjenega z močnim pritiskom. Pri uporabi peči na pelete vam ni treba razmišljati o tem, iz katere vrste lesa so ustvarjeni peleti, saj so iz vseh vrst lesa enako učinkoviti. Pri mletju in stiskanju se namreč razlike popolnoma izničijo – vseeno pa je pomembno, da v vrečah ni nenaravnih primesi ali lubja.

Dostopen energent, ki ne predstavlja veliko težav pri čiščenju

Pri peletih se vam ni potrebno ukvarjati z naročanjem, kot na primer s kurilnim oljem ali poleni, saj jih lahko preprosto najdete skoraj povsod v trgovinah z gradbenim materialom ali kmetijskih zadrugah. Tudi za shrambo ne predstavljajo večjih težav, saj so ponavadi pakirani v vrečah po 15 kilogramov, koliko jih boste vzeli naenkrat, pa je odvisno od vas.

Ogrevanje s peleti ima svoje prednosti – ena izmed njih je visok izkoristek, ki se kaže v količini pepela po izgorevanju. Peči na pelete tako ne bo treba čistiti vsak dan kot na primer pri peči na drva, saj je izgorevanje skorajda popolno in vaša peč na pelete bo dolgo ostala čista. Seveda pa za to potrebujete kakovostne lesne pelete, ki so dolgi približno tri centimetre in morajo vsebovati okoli 10 odstotkov vlage. Kakovost lahko preverite z enostavnim testom – če pelet spustite v kozarec vode, mora čim hitreje potoniti.

peč na pelete

Z zalogovnikom do popolne avtomatizacije peči na pelete

Peči na pelete so lahko s pravo tehnologije tudi popolnoma avtomatizirane, tako da je vsakršna skrb o ugašanju ognja v peči odveč. S pomočjo zalogovnika in avtomatičnega doziranja v peč na pelete pa ostanete skoraj že brez dela. Večji sistemi imajo tako tedenske zalogovnike, na voljo pa so tudi manjši, ki zavzamejo manj prostora, vendar dozirajo le nekaj dni ali samo en dan. Če imate na voljo zares veliko prostora, se lahko odločite tudi za zalogovnik za celotno sezono, tako da lahko na skrbi o nalaganju preprosto pozabite.

Izberite kotel z največjim izkoristkom in prihranite

Na trgu je več vrst peči na pelete. Prvi izmed njih je kotel s pregrevanjem, ki spada med starejše. Pri tem kurišče napolnimo s peleti, z dovajanjem zraka pa ogenj zajame celotno količino peletov. Plini, ki pri tem nastajajo, običajno slabo zgorijo, zato je dobro zgorevanje zagotovljeno le takrat, ko je odjem toplote stalen in skladen z močjo kotla. Prav tako je pri tovrstnih kotlih težko pravilno dozirati gorivo, torej lahko hitro pride do nepopolnega zgorevanja in s tem do slabšega izkoristka in večje onesnaženosti okolja.

Druga vrsta kotlov je kotel s spodnjim odgorevanjem in je sestavljen iz kurišča, zalogovnika in prenosnika toplote. Pri tovrstnih kotlih lahko gorivo in stopnjo odgorevanja prilagajamo, tako da dovedemo toliko zraka v peč na pelete, kot ga potrebujemo za najboljše zgorevanje plinov. S tem se izognemo neizkoriščenim plinom, ki so drugače bogati s toplotno energijo v peči na pelete.

Tu so še kotli z nadtlačnim ventilatorjem, kjer postopek zgorevanja uravnava ventilator, ki je vezan na kotlovski termostat. Ventilator tako ustvari v zalogovniku nadtlak, plini pa dostopajo v kurišče, ki se nahaja v spodnji zgorevalni komori. Optimalno zgorevanje plinov v peči na pelete pa dosežemo nato z dovajanjem sekundarnega zraka.

Za lažji prestop lahko predelate kotel za kurilno olje

Kotli na olje, ki imajo dovolj veliko gorilno komoro omogočajo tudi delovanje s peletnim gorilnikom, vendar je zato potrebna zamenjava vrat in dnevno ali nekajdnevno ročno čiščenje kurišča. Dobro je tudi vedeti, da pri kotlih, ki jih opremimo s peletnim gorilnikom, zadostuje manjši presek dimnih cevi, tako da predelava dimovodnih naprav praviloma ni potrebna pri prehodu iz olja na pelete. Pri takšni peči na pelete je sicer izkoristek nekoliko manjši, zato se je potrebno pred predelavo posvetovati s strokovnjakom, ki bo izračunal, ali se vam izplača predelava v peč na pelete, ali je nakup nove peči boljša rešitev.

Peči na pelete

Kamin, pri katerem lahko pozabite na pogosto nalaganje lesa

Kamini že dolgo ni več le okras v dnevni sobi, saj postajajo z novo tehnologijo dodaten in priročen vir ogrevanja. Podobno kot pri lokalnih pečeh na drva, lahko kamin izkoristite za pelete ali kombinirate uporabo energentov. Kamine lahko razlikujemo na toplozračne, ki jih uporabljamo neposredno za ogrevanje enega ali več povezanih prostorov, in na toplovodne. Slednji oddajo okoli 20 odstotkov toplote neposredno v prostor, preostalo energijo pa preko cevi prenesejo v klasično centralno ogrevanje.

Tudi lokalne peči na pelete omogočajo preprosto in udobno delovanje, saj so opremljene z zalogovnikom za pelete in imajo ustrezno tehnologijo za samodejno delovanje skozi dan. S kaminom lahko torej okrasite dnevni prostor in ga uporabljate kot osnovni ali dodatni vir energije.

Peči na pelete tako predstavljajo eno izmed okolju prijaznejših alternativ, saj je ogrevanje ekološko in CO2 nevtralno, z več kot 60-odstotno pokritostjo Slovenije z gozdom pa vam za dolgoročno možnost samooskrbe ni treba skrbeti.

 

Za še več informacij nam pišite:

Si tudi vi želite znižati stroške ogrevanja do kar 40%? Pišite nam in svetovali vam bomo, kako

Koliko denarja imate na voljo za nakup ogrevalnega sistema (€)?

Željena vrsta ogrevanja

Potrjujem, da sem seznanjen s svojimi pravicami glede obdelave osebnih podatkov, da sem v celoti seznanjen s politiko zasebnosti, v veljavi pri upravljavcu, ki je dostopna na spletni strani www.poceniogrevanje.com/varovanje-zasebnosti in da sem seznanjen s posredovanjem mojih osebnih podatkov pogodbenim partnerjem, kot je to opredeljeno v politiki zasebnosti, v veljavi pri upravljalcu.

Peč na pelete vam bo privarčevala do 40% pri ogrevanju. Preverite, kako
4.9 (97.14%) 7 vote[s]