Blog

IR paneli

Z IR paneli prihranite denar pri ogrevanju in pozabite na stroške vzdrževanja

Z IR paneli prihranite denar pri ogrevanju in pozabite na stroške vzdrževanja

Nimate prostora za kotle, bojlerje, napeljave in ne želite

 v vsako sobo postavljati radiatorja? Se ob prenašanju drv in vreč peletov

 sprašujete, zakaj nimate preprostejšega sistema ogrevanja? IR paneli lahko rešijo vse te težave in vam omogočijo preprost, avtonomen in učinkovit sistem ogrevanja za vaš dom.


Prednosti:

  • Brez stroškov vzdrževanja sistema
  • Naravna toplota, ki je zelo podobna sončni
  • IR paneli zavzamejo izredno malo prostora

Slabosti:

  • Manj učinkoviti v objektih z vlažnimi stenami
  • Z večjim objektom narašča število panelov
  • Za ogrevanje sanitarne vode še vedno potrebujete drug sistem

Kaj sploh so IR paneli, se verjetno sprašujete? Pogovorno imenovani tudi infra paneli so način ogrevanja z infrardečo svetlobo, pri katerem se toploto prenaša preko elektromagnetnega sevanja. Sliši se zastrašujoče in zdravju škodljivo, vendar temu ni tako – saj je tovrstno ogrevanje zelo dober približek toploti, ki jo oddaja sonce. Ogrevanje je uveljavljeno že več kot 80 let in odlično služi tudi v zdravstvene namene. Zaradi blagodejnih učinkov IR panele uporabljajo v inkubatorjih, domovih za ostarele in privatnih klinikah, tako da so kakršnekoli skrbi o škodljivosti odveč.

Pozabite na stroške vzdrževanja in si zagotovite maksimalno udobje

Celoten sistem deluje na elektriko in verjetno veste, da pretvorba električne energije v toploto ni ekonomična. Kako je lahko torej sistem sploh učinkovit? Morate se zavedati, da IR panele ne smemo enačiti z termoakomulacijskimi pečmi in električnimi radiatorji, saj delujejo na drugačen princip.

IR paneli namreč električno energijo ne pretvorijo direktno v toploto, kot pri prej naštetih ogrevalih, vendar jih pretvarjajo v infrardečo svetlobo, ki v celoti obsevajo vas in predmete v prostoru. Molekule na površini predmetov se začnejo hitreje gibati in tako nastane potrebna toplota. Celoten prostor v hiši tako postane ogrevalno telo in ne zgolj radiator ali talno gretje pri klasičnem ogrevanju.

IR paneli

Sistem deluje na elektriko in tako omogoča maksimalno udobje, popolno avtonomnost delovanja in vam tako zagotovi zdravo mikroklimo v vašem stanovanju ali hiši. Infrardeče ogrevanje je daleč najbolj ekološko in trajnostno ogrevanje – IR paneli imajo življenjsko dobo predvideno na okoli 50 let, po uporabi pa se skoraj v celoti reciklirajo. Tudi na stroške servisov in vzdrževanja lahko pozabite, montaža pa je povsem enostavna in zelo hitra.

Popolnoma drugačen, vendar še učinkovitejši način ogrevanja

Pri klasičnem in še vedno najpogostejšem ogrevanju, kjer se uporablja radiatorje, talno ogrevanje, ventilatorje in podobna ogrevala, se prostor ogreva po principu konvekcije. Za primer vzemimo radiator. Radiator ogreje zrak, le-ta se dviga in tako nadomešča hladen zrak, ki se nato vrača proti tlom. V tem primeru imamo pri stropu višjo temperaturo zraka kot pri tleh, saj zrak kroži v prostoru.

IR paneli pa omogočajo, da se infrardeče sevanje razširi na vse predmete, stene v prostoru, ki nato enakomerno ogrevajo zrak v celotnem prostoru. Tako imamo v stanovanju ali hiši povsod enotno temperaturo zraka in občutek prijetne toplote. Ko boste iz mrzle zimske zunanjosti prišli v hišo, se boste s pomočjo infrardečega sevanja tudi hitreje ogreli.

Moderen sistem, ki poleg ogrevanja ponuja veliko več

IR paneli so sestavljeni iz osnovne plošče, bakrenih vodnikov, grelnega elementa, nekaj električnega vezja in prednje aluminijaste plošče. Celotno ogrevalno telo tako izgleda kot nekakšna tanka aluminijasta plošča, ki jo namestite na steno ali strop. Zavzame izredno malo prostora, za delovanje pa je potrebno infrardeče grelnike priklopiti le še v elektriko.

IR panel

Radiatorji in grelci niso nikoli izgledali estetsko dovršeni – z IR paneli pa lahko vaš prostor polepšate in popestrite, saj imate na voljo ogromno izbire. Želite izgled pravega lesa, kakšnega drugega materiala ali le enobarvno ploščo? Namesto monotonega vzorca lahko kupite tudi plošče, na katerih je slika, ali IR panel okrasite s svojo lastno fotografijo. Le vaša domišljija je meja.

Poleg estetske dovršenosti in kompaktnosti lahko poleg ogrevanja IR paneli nudijo še več. Nekateri vsebujejo tudi luč, vlažilec zraka in ultra tih ventilator, kar le še povečuje funkcionalnost ogrevalnega telesa v vašem domu. V primerjavi z drugimi grelci so energetsko učinkovitejši in s svojim delovanjem ne izsušijo zraka ali premikajo prahu. Infrardeče sevanje namreč ne premika večjih količin zraka, prav tako pa segreva stene in tla, tako da ne boste imeli težav z vlago v stanovanju. Z IR paneli toplota tako ostaja v vašem prostoru in preprečuje nastajanje in širjenje plesni.

Avtomatizirano delovanje s poudarkom na varnosti

Pred vsako namestitvijo kakršnegakoli sistema ogrevanja je potrebno opraviti izračun energije, ki jo bomo potrebovali v domu – in pri tem IR paneli niso prav nič drugačni. Ker paneli ogrevajo le del prostora, moramo v večjih prostorih namestiti dve ali več panelov, za to pa je izredno pomembna primerna razporeditev.

Za nekatere lahko to predstavlja slabost sistema, vendar lahko na takšen način veliko prihranite, saj tako ogrevate le določen del prostora, na primer delovni kotiček, kjer ste največ časa. Za idealne pogoje delovanja boste tako potrebovali nekaj časa, vendar boste zato z IR paneli kaj kmalu privarčevali. Tudi uporaba je povsem enostavna, saj se lepo vklopijo v pametne inštalacije in lahko tako krmilite temperaturo vsakega prostora ali panela posebej. Sodobni paneli so tudi zelo varni, saj se na ogrevalnem telesu kljub delovanju ne boste opekli.


Če se želite tudi vi poceni in učinkovito ogrevati s pomočjo IR panelov, nam pošlljite povpraševanje in brezplačno pridobite do 5 ponudb za nakup IR panelov od najboljših ponudnikov:

Potrjujem, da sem seznanjen s svojimi pravicami glede obdelave osebnih podatkov, da sem v celoti seznanjen s politiko zasebnosti, v veljavi pri upravljavcu, ki je dostopna na spletni strani www.poceniogrevanje.com/varovanje-zasebnosti in da sem seznanjen s posredovanjem mojih osebnih podatkov pogodbenim partnerjem, kot je to opredeljeno v politiki zasebnosti, v veljavi pri upravljalcu.

Z IR paneli prihranite denar pri ogrevanju in pozabite na stroške vzdrževanja
5 (100%) 1 vote[s]