Blog

sončni kolektorji

Sončni kolektorji brezplačno ogrevajo naš dom

Sončni kolektorji za brezplačno energijo

Sonce nam predstavlja vir brezplačne energije. Zakaj ga torej ne bi izkoristili za ogrevanje sanitarne vode?

Z najnovejšimi kolektorji lahko shranjujemo toploto tudi na oblačne dneve, prav tako pa predstavljajo odličen dodatek k že obstoječemu sistemu za ogrevanje.

V primeru uporabe sončnih kolektorjev za gretje sanitarne vode znašajo prihranki nekje 10% celoletnih stroškov.


Prednosti:

  • Energijo pridobivamo povsem brezplačno
  • Nizki stroški obratovanja
  • Možnost pridobitve nepovratnih sredstev (Eko sklad)

Slabosti:

  • Uporabno le kot sekundarni vir (odvisnost od vremena)
  • Začetna investicija je višja
  • Kolektorji se sčasoma obrabijo in jih je treba zamenjati ali obnoviti

sončni kolektorji

 

Si tudi vi želite znižati stroške ogrevanja do kar 10%? Pišite nam in svetovali vam bomo, kako

Koliko denarja imate na voljo za nakup ogrevalnega sistema (€)?

Željena vrsta ogrevanja

Potrjujem, da sem seznanjen s svojimi pravicami glede obdelave osebnih podatkov, da sem v celoti seznanjen s politiko zasebnosti, v veljavi pri upravljavcu, ki je dostopna na spletni strani www.poceniogrevanje.com/varovanje-zasebnosti in da sem seznanjen s posredovanjem mojih osebnih podatkov pogodbenim partnerjem, kot je to opredeljeno v politiki zasebnosti, v veljavi pri upravljalcu.

 


 

Solarni ali sončni kolektorji delujejo tako, da sončno sevanje shranjujejo v obliki toplotne energije, s katero lahko segrevamo sanitarno vodo. So eden izmed najbolj ekonomičnih načinov ogrevanja vode, saj lahko s kolektorji na s soncem obsijan dan zadostimo vsem potrebam po topli vodi – ko pa je žarkov manj, njihova učinkovitost pade za približno 20 odstotkov. So tudi zelo ekološki, saj pri svojem delovanju ne izpuščajo emisij.

Kolektorje najpogosteje namestimo na streho, kjer so lahko integrirani v kritino ali pa jih postavimo na posebno konstrukcijo, s pomočjo katere jih lahko montiramo tudi na fasado, druge objekte ali zraven hiše. Sončni kolektorji morajo biti tudi pravilno postavljeni in usmerjeni, saj lahko le na tak način izkoristimo največ energije in s tem največ prihranimo. Izkoristek je največji, če jih postavimo pravokotno na vpadni kot sončnih žarkov, vendar je vse odvisno od strehe, zasenčenosti in vrste kolektorja.

Vrste sončnih kolektorjev

Poznamo tako vakuumske kot ploščate oziroma ravne kolektorje. Pri vakuumskih cevnih kolektorjih vakuum obkroža bakreno toplotno cev in s tem zmanjša morebitne izgube, tako pa imajo takšni kolektorji večjo učinkovitost – tudi v slabih vremenskih razmerah, ko niso popolnoma obsijani. V primerjavi z ploščatimi kolektorji imajo vakuumski sončni kolektorji večji izkoristek, vendar krajšo življenjsko dobo, prav tako pa so dražji za izdelavo.

Ploščati oziroma ravni sončni kolektorji so sestavljeni iz ploščatega absorberja, ki sprejema sončno sevanje; transparentnega pokrivala za zmanjševanje izgube toplote; delovne tekočine, ki je lahko voda ali antifriz in toplotne izolacije.

Oba tipa kolektorjev delimo tudi na odprte (direktne) in zaprte (indirektne); pri odprtih se po kolektorju pretaka vodo, ki jo bomo uporabili – pri zaprtem pa se najprej segreje delovna tekočina, ki potem prenese toploto na vodo, ki jo bomo uporabili. Sončni kolektorji se delijo še na aktivne, kjer uporabljamo črpalko za kroženje vode ali delovne tekočine, in pasivne, kjer za prenos toplote ne potrebujemo črpalke. Aktivni imajo sicer večji izkoristek in so bolje zaščiteni pred pregrevanjem, vendar potrebujejo električno energijo za delovanje črpalke ter so na splošno dražji.

Kaj še potrebujemo poleg kolektorjev?

Za pripravo tople sanitarne vode niso dovolj le sončni kolektorji, potrebujemo namreč še hranilnik tople vode, raztezno posodo in povezovalne cevi. Pred nakupom zbiralnikov sončne energije in hranilnika vode je treba imeti približno predstavo o tem, koliko vode porabimo v povprečju, da lahko zadostimo vsem potrebam. Pri tem lahko upoštevamo povprečno dnevno porabo tople vode, ki znaša okoli 50 litrov na osebo.

Če želimo poleg sanitarne vode dodatno ogrevati še stanovanjski objekt, moramo hranilnik vode nadomestiti s sistemskim zalogovnikom toplote, v katerem se shranjuje toplota in njej presežek. Kadar sončni kolektorji ne zajamejo dovolj sončne energije, lahko zalogovnik dovaja toploto in jo po potrebi črpa.

Sončni kolektorji za vzdrževanje niso zahtevni, potrebujejo le temeljit pregled vsakih nekaj let, pri katerem je pomembno preveriti kakovost tekočine proti zmrzovanju, če jo uporabljamo kot delovno tekočino. Zasnova ohišja in materiali sončnih kolektorjev naj bi prenesli večino vremenskih razmer – toča je lahko precej nevarna za vakuumske kolektorje.

Sončni kolektorji in pregrevanje

Zbiralniki sončne energije se lahko poleti precej pregrevajo, njihove presežke toplote pa lahko preprečimo na več različnih načinov. Vgradimo lahko večjo raztezno posodo, vključimo cirkulacijske obtočne črpalke ali pa spremenimo naklonski kot kolektorja in s tem zasenčimo del zbiralnika. Cirkulacijska obtočna črpalka se vključi ob previsoki temperaturi in s kroženjem sanitarne vode povzroči, da se v hranilniku temperatura nekoliko zmanjša, vendar ne deluje v primeru prehudega pregrevanja. Če imate doma bazen, ga lahko poleti ogrevate z odvečno toploto in s tem preprečite pregrevanje sončnih kolektorjev.

Odlična izbira kot sekundarni vir

Sončni kolektorji so namenjeni predvsem ogrevanju sanitarne vode. Če želimo s sistemom dodatno ogrevati tudi objekt, potrebujemo še zalogovnik toplote in kolektorje, ki jim nizke temperature ne zmanjšajo toliko učinkovitosti. Tovrstno ogrevanje je najprimernejše kot dodatek k že obstoječemu, saj sistem ni popolnoma zanesljiv – odvisni smo namreč od vremena.

Cene sončnih kolektorjev se sicer gibljejo od 400 do 800 evrov za kolektor, vendar moramo predhodno upoštevati količino porabljene vode in tako določiti število kolektorjev, ki jih potrebujemo. Znesek nakupa pa je odvisen tudi od vrste in kakovosti sončnih kolektorjev, ki bodo najprimernejši za vas.

K ceni je treba prišteti še montažo in recikliranje kolektorjev. Ko se jim življenjska doba izteče, moramo za njih primerno poskrbeti – sončni kolektorji so obnovljivi in jim lahko tako zagotovimo še nekaj let delovanja, ali pa jih pošljemo v reciklažo in kupimo nove. V obeh primerih bo vaša denarnica še dodatno lažja.

Strošek z montažo se giba nekje med 3000 in 5000 EUR za 7 m2 površine kolektorjev, kar v večini primerov zadostuje za ogrevanje sanitarne vode.

sončni kolektorji

Za še več informacij nam pišite:

Si tudi vi želite znižati stroške ogrevanja do kar 10%? Pišite nam in svetovali vam bomo, kako

Koliko denarja imate na voljo za nakup ogrevalnega sistema (€)?

Željena vrsta ogrevanja

Potrjujem, da sem seznanjen s svojimi pravicami glede obdelave osebnih podatkov, da sem v celoti seznanjen s politiko zasebnosti, v veljavi pri upravljavcu, ki je dostopna na spletni strani www.poceniogrevanje.com/varovanje-zasebnosti in da sem seznanjen s posredovanjem mojih osebnih podatkov pogodbenim partnerjem, kot je to opredeljeno v politiki zasebnosti, v veljavi pri upravljalcu.

Sončni kolektorji brezplačno ogrevajo naš dom
5 (100%) 7 vote[s]