Blog

toplotna črpalka

S pomočjo zraka ogrevajte hišo in sanitarno vodo za le 650 evrov na leto

S pomočjo zraka ogrevajte hišo in sanitarno vodo za le 650 evrov na leto


Za ogrevanje hiše je Rok uporabljal kurilno olje.

Stalo ga je okoli 2000 evrov za ogrevalno sezono. Ko je olje zamenjal za toplotno črpalko zrak-voda, je za ogrevanje objekta in sanitarne vode plačeval le še 650 evrov za celotno trajanje zime. Več kot 1500 evrov prihranka že v prvem letu delovanja, vaša investicija pa je lahko poplačana že v nekaj ogrevalnih sezonah.

Vas torej zanima, kako se ogrevati le s pomočjo okoliškega zraka? Toplotna črpalka zrak-voda izkorišča za ogrevanje vašega stanovanja toploto zraka iz okolice objekta. Nič več naročanja lesenih drv, peletov, kurilnega olja ali drugih energentov – za delovanje toplotna črpalka potrebuje le nekaj elektrike.

Tovrsten sistem deluje do zunanje temperature -15 °C, najboljše črpalke tudi manj, vendar je njihovo delovanje optimalno pri temperaturah, višjih od 5 °C. Ko so temperature prenizke, za ogrevanje poskrbi elektrika, vendar naj vas to ne skrbi. Toplotna črpalka bo za delovanje neposredno iz električnega omrežja porabila le kakšen odstotek ali manj celotne energije v sezoni.

Popolna avtomatizacija z malo stroškov za vzdrževanje

Stroškov za vzdrževanje toplotne črpalke praktično ni oziroma so zelo nizki, saj za delovanje ni potreben vsakoletni obisk serviserja. Celotno delovanje je avtomatizirano – jeseni vključite in v pomladanskem času izključite. Pa tudi to lahko toplotna črpalka že naredi samodejno. Če je torej sistem pravilno načrtovan in izveden, lahko pričakujete nemoteno delovanje brez napak.

Izmed vseh toplotnih črpalk je črpalka zrak-voda najcenejša in najenostavnejša za vgradnjo. Ne potrebujete nobenih posebnih dovoljenj in namestitev ne vključuje večjih del, kot je to značilno za druge črpalke. Poleg tega ima toplotna črpalka še eno prednost – za vgradnjo lahko pridobite tudi nepovratna sredstva iz Eko sklada. Tako lahko dobite do 1000 evrov za vaš nov sistem ogrevanja.

Preprosto delovanje z obstoječimi grelnimi telesi

Osnovni deli vsake toplotne črpalke so uparjalnik, kondenzator, kompresor in dušilnik, ključni element delovanja pa je tudi tekoče hladilno sredstvo, ki sprejema toplotno energijo okolice, v našem primeru iz zraka. Hladilnemu sredstvu, ki je v plinastem stanju, se v kompresorju poviša tlak in s tem zviša temperatura, v kondenzatorju pa se znova spremeni v tekoče stanje in segreje grelno vodo.

Toplotna črpalka celoten proces znova in znova ponavlja, medtem pa grelna voda potuje po ceveh v vaša grelna telesa – bodisi v talno gretje ali radiatorje. Strokovnjaki sicer priporočajo pri toplotnih črpalkah talno ogrevanje, vendar vam tudi že obstoječi radiatorji ne bodo predstavljali prevelikih izgub. Kljub temu boste napram drugim ogrevalnim sistemom še vedno ogromno prihranili.

Poleg ogrevanja pozimi vam toplotna črpalka zrak-voda omogoča tudi hlajenje poleti, ko vam je najbolj vroče. Izkoristite torej zrak, ki ni odvisen od ponudnikov po svetu in tako ekološko in energetsko učinkovito ogrevajte vaš objekt in sanitarno vodo.

 

Si tudi vi želite znižati stroške ogrevanja? Pišite nam in svetovali vam bomo, kako:

Koliko denarja imate na voljo za nakup ogrevalnega sistema (€)?

Željena vrsta ogrevanja

Potrjujem, da sem seznanjen s svojimi pravicami glede obdelave osebnih podatkov, da sem v celoti seznanjen s politiko zasebnosti, v veljavi pri upravljavcu, ki je dostopna na spletni strani www.poceniogrevanje.com/varovanje-zasebnosti in da sem seznanjen s posredovanjem mojih osebnih podatkov pogodbenim partnerjem, kot je to opredeljeno v politiki zasebnosti, v veljavi pri upravljalcu.

S pomočjo zraka ogrevajte hišo in sanitarno vodo za le 650 evrov na leto
5 (100%) 1 vote[s]