Blog

Peči na pelete

Ali ste vedeli, da so lahko peči na pelete skoraj že avtonomne?

Ali ste vedeli, da so lahko peči na pelete skoraj že avtonomne?

Ljudje pogosto napačno mislijo, da je pri ogrevanju z lesno biomaso

potrebno večkratdnevno nalaganje lesa in vsakodnevno čiščenje. Temu ni več tako. Že preprost zalogovnik v peči na pelete vam omogoča delovanje za celoten dan, z večjim zalogovnikom pa lahko sistem popolnoma avtomatizirate. Bi torej radi privarčevali kar do 40 odstotkov napram kurilnemu olju in kljub temu uživali v udobju?Peči na pelete

Peči na pelete imajo vgrajene zalogovnike, v katere lahko shranite le eno ali dve 15-kilogramski vreči peletov, kar ponavadi zadostuje za dnevno porabo. Z večjim zalogovnikom, ki ga namestite v bližine peči, lahko prihranite veliko časa in tudi nekaj denarja, saj vam ne bo treba vsak dan skrbeti za dodajanje peletov. Tako bo peč v nizkih zunanjih temperaturah delovala neprekinjeno in brez motenj, vi pa boste lahko namesto nalaganja uživali v topli dnevni sobi.

Nič več nalaganja peletov v celotni zimski sezoni

Če imate dovolj prostora blizu peči, lahko namestite letni zalogovnik, v katerem shranite pelete za celotno kurilno sezono. Dovajanje peletov poteka preko pnevmatskih cevi iz letnega v integriran zalogovnik v peči na pelete. Za pelete nato poskrbi kotel, ki ga dozira v kurišče, in tako poskrbi za neprekinjeno delovanje sistema. Tovrsten sistem je najuporabnejši, če sta kurilnica, v katerem je kotel, in zalogovnik dlje narazen, saj lahko tako preko cevi prenesemo pelete v kurišče. Glede ognja naj vas ne skrbi, saj sistem ne povzroča podtlaka v kotlu in je tako varen za uporabo.

V primeru, da imate večji zalogovnik v neposredni bližini kotla, si lahko namestite dozirni polž, ki omogoča večjo avtonomnost delovanja peči na pelete. Medtem ko prejšnji sistem za doziranje uporablja sesanje, dozirni polž dovaja pelete kot na tekočem traku. Je preprost, zanesljiv in učinkovit sistem.

Tudi čiščenje pepela je postalo preprosto

Nalaganje je torej avtonomno – kaj pa čiščenje? Ker imajo peleti kot energent visok izkoristek, nastaja po izgorevanju malo pepela, veliko manj kot pri drvah ali sekancih. Čiščenje tako ni vsakodnevno opravilo, saj imajo nekatere peči na pelete tudi avtomatsko iznašanje pepela. Cev kotla se tako čisti avtomatsko in pepel iznaša v podstavek, ki je vgrajen v kotlu. Ponavadi gre za premične posode, s katero lahko pepel preprosto odvržete ali ga odstranite s pomočjo sesalca.

Peči na peleteZalogovnik, dozirnik in avtonomno čiščenje vam torej ponujajo učinkovit in zanesljiv sistem ogrevanja s pomočjo peletov, ki postajajo vedno bolj zaželjeni. So namreč okolju prijazni in za razliko od nafte neodvisni od tujih ponudnikov, saj imamo v Sloveniji lesa več kot dovolj. Poleg vseh naštetih prednosti, vam lahko pri peči na pelete pomaga tudi Eko sklad, in sicer z nepovratnimi sredstvi v višini do 5 tisoč evrov.

 

Si tudi vi želite znižati stroške ogrevanja? Pišite nam in svetovali vam bomo, kako:

Koliko denarja imate na voljo za nakup ogrevalnega sistema (€)?

Željena vrsta ogrevanja

Potrjujem, da sem seznanjen s svojimi pravicami glede obdelave osebnih podatkov, da sem v celoti seznanjen s politiko zasebnosti, v veljavi pri upravljavcu, ki je dostopna na spletni strani www.poceniogrevanje.com/varovanje-zasebnosti in da sem seznanjen s posredovanjem mojih osebnih podatkov pogodbenim partnerjem, kot je to opredeljeno v politiki zasebnosti, v veljavi pri upravljalcu.

Ali ste vedeli, da so lahko peči na pelete skoraj že avtonomne?
4.8 (95%) 4 vote[s]